Webcamconsult biedt uitkomst in coronatijd

Webcamconsult biedt uitkomst in coronatijd

Patiënt en arts die elkaar face to face ontmoeten. Dat leek tot voor kort zo normaal. Door het coronavirus is dat niet altijd mogelijk.

Het aantal mensen dat het ziekenhuis mag bezoeken is nog steeds minder dan normaal om de anderhalve meter afstand te kunnen houden. Ondertussen zijn er veel mensen die wachten op hun afspraak in het ziekenhuis. Het webcamconsult biedt uitkomst.

De reguliere zorg is in ziekenhuis Tjongerschans stapsgewijs opgestart. Dit betekent dat er weer poliklinische afspraken plaatsvinden en de minder urgente zorg ook weer wordt geboden. Toch is de wachttijd langer en duurt het nog wel een tijd voordat alle achterstanden zijn weggewerkt. Een mooie mogelijkheid om afspraken toch door te laten gaan is via een webcamconsult. Zo’n consult, ook wel beeldbellen genoemd, biedt voor steeds meer patiënten van Tjongerschans uitkomst. De afspraak kan doorgaan, u hoeft er het huis niet voor uit én het blijkt nog meer voordelen te hebben.

Voor de coronatijd werd het webcamconsult in Tjongerschans op kleine schaal ingezet, maar inmiddels zijn er al bijna 600 van deze afspraken gepland. Steeds meer artsen en patiënten zien er de voordelen van in. Zo is onze medisch psycholoog Neline Horjus erg enthousiast over deze mogelijkheid en zet het in waar het kan.

Digitale spreekkamer

“Het webcamconsult is een goed alternatief”, zegt Neline Horjus. “Wachtkamers raken niet vol en tóch zie je de patiënt. Het is net even anders dan gewoon bellen. De patiënten moeten wél een een laptop, tablet of smartphone hebben, én een goede internetverbinding, maar de meeste hebben dat tegenwoordig. Als patiënt krijg je via de mail een link doorgestuurd. Door de link aan te klikken kom je in de digitale wachtkamer terecht. Dat kan maximaal een half uur voor de afspraak. Als behandelaar zie ik de patiënt in mijn digitale wachtkamer verschijnen en kan ik de patiënt vervolgens in de digitale spreekkamer uitnodigen. Vanaf dat moment zien zowel mijn patiënt als ik elkaar in de digitale spreekkamer en begint ons consult.”

Thuissituatie

Het beeldbellen heeft volgens de psycholoog meer voordelen. “Ik heb een patiënt in behandeling bij wie somberheidsklachten speelden. Ze gaf aan dat het de laatste tijd beter gaat en dat kon ik ook daadwerkelijk aan haar zien. En beeldbellen geeft ons inzicht in de thuis- en gezinssituatie. Een webcamconsult kent ook voordelen voor bijvoorbeeld mensen die wonen op een Waddeneiland of veel onderweg zijn; zij kunnen gemakkelijker een therapiesessie krijgen. Ook een naaste of familielid kan meekijken en luisteren als de patiënt daar prijs op stelt.“

Een blijvertje

De verwachting is dat Tjongerschans het webcamconsult blijft inzetten, ook ná de coronaperiode. Verschillende vakgroepen maken inmiddels gebruik van webcamconsulten. Naast medisch psychologie wordt het bij steeds meer specialismen gedaan. “Natuurlijk blijft face to face contact belangrijk en soms ook noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een onderzoek. Ik zie het als een extra optie, daar waar het mogelijk is en voor arts en patiënt toegevoegde waarde heeft”, besluit Neline.

Meer weten over het webcamconsult? Kijk op www.tjongerschans.nl/webcamconsult.

Comments are closed.