De Opper bew_tn

De Opper

Vraag aan zomaar iemand in De Knipe waar De Opper is, je krijgt vrijwel nooit een antwoord. De Opper? Is er in De Knipe een straat die zo heet? Ja, zeg ik dan, hoewel geen straat, maar ik woon er wèl. Trouwens, hoe zeg je dat: aan de Opper, of in de Opper? Beetje lastig.

“Plan de Opper” werd aan het begin van deze eeuw uitgevoerd en bestaat dus al bijna twintig jaar! De bedoeling was een complex woningen/appartementen te realiseren waar senioren uit De Knipe zouden kunnen wonen. Hoefden ze niet naar Heerenveen. Leuk idee. Maar toen alles klaar was kwam er maar één gezin uit De Knipe wonen. De andere bewoners kwamen van elders.

Er zijn zeven wooneenheden. Vijf ervan zitten in een langgerekt gebouw. De overige twee staan er tegenover. Een twee-onder-één-kap gebouw.

Het idee dat de Opper alleen bestemd was voor senioren, verschrompelde al snel. Dat had verschillende oorzaken. De senioren die de twee bovenste appartementen bewoonden hielden het al vrij gauw voor gezien. Om daar te komen moet men naar een toegangsdeur lopen die zich aan het eind van het gebouw bevindt. Daarna ga je langs een trap omhoog om dan terug te lopen via de gang om bij de eigen voordeur te komen. Nee, er is geen lift. Dus je bent er mooi klaar mee als je net je boodschappen hebt gehaald, als senior. Het houdt je in conditie kun je zeggen, maar het is niet wat men wil of kan. Die toegang hoort daar niet.

De bewoners daar verhuisden en er was daarna geen senior meer te vinden die er wilde wonen. Dus kwamen er jongeren en daarmee viel het zo goed bedoelde idee op zijn kont. Erger: het gebeurde niet in overleg met de overige bewoners die destijds hadden moeten aantonen of ze wel senior genoeg waren.

Op de bovenverdieping is trouwens ook nog een zogenaamde gemeenschappelijke ruimte gecreëerd, bedoeld om bijeen te komen, of om als bewoners een feestje te vieren. Het is best wel een leuke ruimte met een heel mooi uitzicht over de landerijen, maar er is geen wc, geen water, geen verwarming, dus wat kun je er dan mee!? En hoe moest die ruimte worden schoon gehouden? Voor senioren, die soms al moeite hebben hun eigen spullen wat op orde te houden, was dat niet meteen een optie, en de jongeren van nu vinden het wel best, dus in feite gebeurt er niks. Tegenwoordig worden er allerlei spullen opgeslagen, een soort rommelzolder is het geworden. Er kan altijd nog wat bij, want rommelzolders raken nooit vol, dat is het geheim van zo’n zolder.

Het is natuurlijk een enorme fout dat Accolade destijds afstapte van de oorspronkelijke opzet van plan de Opper en dat niet deed in overleg met de bewoners. Die werden zonder meer geconfronteerd met een wijziging van de woonbestemming. De voorwaarden zijn nu duidelijk anders dan destijds. Wij wonen in één van de twee onder één kap woningen en dat bevalt op zich prima. Er zijn sinds kort wel enige veranderingen losgepeuterd. Er is aan de leeftijd om er te komen wonen gesleuteld en gemeenschappelijke kostenpost is herzien. Sommige bewoners betaalden voor zaken die op hen niet eigenlijk niet van toepassing waren, na alle veranderingen. Hoe dan ook een seniorencomplex is het al lang niet meer, van dat idee is niets overeind gebleven.

De naam Opper heeft trouwens te maken met de vorm van de zijgevels, die zouden kunnen doen denken aan de vorm van een hooiopper.  Een deskundige, die destijds zijn kritische blik liet gaan over de bouwstijl en ligging van beide gebouwen, beschreef ze later in de krant als een “een glimmende scharnier” tussen de wat hoger gelegen Tramweg en de Houtkampswyk. Maar de oorspronkelijke glans is er wel af.

Comments are closed.